Priručnik


Sistem za praćenje vremena TIME|CLAM u potpunosti se temelji na oblaku i ne zahtijeva nikakvu instalaciju na vašem hardveru. Sistem se sastoji od dva područja:Pažnja:
Prije nego što zaposlenici mogu koristiti sustav praćenja vremena, prvo ih treba stvoriti i pozvati u administracijsko područje.


Administracija
(za poslodavce i supervizore)


Registrujte seRegistrujte se kao poslodavac na https://admin.timeclam.com

Pažnja: Molimo provjerite je li odabrana ispravna država jer se to ne može promijeniti nakon registracije.

Na navedenu e-adresu dobit ćete aktivacijski kod i dodijeliti lozinku.

Vaš račun je sada aktiviran.

Registrujte se Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Stvorite kompanijuNakon prve prijave, od vas će se tražiti da dodijelite naziv kompanije.

Po želji možete kasnije dodati druge kompanije.

Stvorite kompaniju Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Stvaranje i uređivanje odjeljenjaPo želji možete stvoriti odjele klikom na zeleni znak „+“ u području „Odjeli“ kompanije.

Naziv odjela koji su već stvoreni može se promijeniti klikom na simbol olovke.

Odjeljenje se briše klikom na simbol smeća.

Odjeli u koje su zaposlenici i dalje raspoređeni mogu se izbrisati samo ako su ti zaposlenici raspoređeni u drugi odjel ili u nijedan odjel.

Stvaranje i uređivanje odjeljenja Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Uredite državne praznikeGlobalni državni praznici mogu se po želji održavati u okviru stavke menija „Tvrtke -> Uredi državne praznike“.

Uredite državne praznike Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Primijenite obrazac za odmorDržavni praznici za određene regije mogu se automatski usvojiti pomoću predloška ili ručno unijeti.

Primijenite obrazac za odmor Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Upravljanje zaposlenima
U okviru stavke menija „Zaposleni“, zaposlenicima se može upravljati, mogu se uređivati profili ciljanih sati i izostanaka, a radno vreme zaposlenih može se pregledavati i po potrebi korigirati, a zaposleni neaktivni kada napuste kompaniju.


Stvoriti zaposlenikaKlikom na zeleno „+“ može se stvoriti novi zaposlenik.

U padajućem izborniku možete odabrati tvrtku u kojoj zaposlenik radi. Adresa e-pošte zaposlenika je ujedno i korisničko ime s kojim se zaposlenik autentificira u području zaposlenika i u aplikaciji.

Pažnja: Obavezno unesite ispravno adresu e-pošte jer će se na ovu adresu poslati aktivacijski kod. Upotreba sistema za praćenje vremena nije moguća bez aktiviranog računa zaposlenika. Adresa e-pošte može se promijeniti u bilo kojem trenutku.

Ako je potvrdni okvir „Mobilni“ aktiviran, zaposlenici takođe mogu bilježiti svoje radno vrijeme koristeći mobilne uređaje (pametni telefon, tablet). Inače, praćenje vremena moguće je samo sa stolnih uređaja (npr. Centralni terminal za praćenje vremena). Bez obzira na mobilnu autorizaciju, zaposlenici mogu vidjeti svoje radno vrijeme s bilo kojeg uređaja.Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Uredite zaposlenikeNakon uspješne aktivacije računa od strane zaposlenika, to se u administraciji zaposlenika označava kvačicom „Aktivno“.

Ako se aktivacija još nije dogodila, status je „Na čekanju“.

Ako zaposlenik nije dobio e-poštu, npr. jer je data pogrešna adresa e-pošte ili je e-pošta klasificirana kao neželjena pošta, to se može ispraviti i aktivacijski kod ponovno poslati.

Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Deaktivirajte zaposlenikeAko zaposlenik napusti kompaniju, može se deaktivirati deaktiviranjem potvrdnog okvira „Aktivno“.

Svi snimci se zadržavaju, ali zaposlenik više nema pristup sistemu.

Neaktivni zaposlenici nisu uključeni u izračun licence i stoga ne opterećuju slobodni kontingent broja zaposlenih.

Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Izbrišite zaposlenikeAko se zaposlenik, uključujući sve matične podatke, evidenciju praćenja vremena i izostanke, želi u potpunosti izbrisati, to se čini u administraciji zaposlenika klikom na gumb „Izbriši zaposlenika“.

Potpuno brisanje zaposlenika preporučuje se samo ako je pogrešno kreiran ili je zakonski zadržan rok istekao i evidencija više nije potrebna. Podaci se ne mogu vratiti nakon brisanja i stoga se podaci mogu izbrisati samo nakon odgovarajuće sigurnosne potvrde.

Ako je zaposlenik jednostavno napustio kompaniju, može biti deaktiviran. Ovdje se čuvaju svi podaci.

Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Stvorite ciljane sateSvakom zaposleniku može se dodijeliti pojedinačni profil ciljanog sata klikom na zeleni „+“ u administraciji zaposlenika.

Ako su predlošci već spremljeni, mogu se usvojiti odabirom s padajućeg izbornika.

Datum od kog će se ovaj profil koristiti i dnevno ciljno radno vrijeme mogu se pohraniti.

Ako kompanija ima propise o poštivanju minimalnih pauza, po želji možete odrediti od koliko radnih sati dnevno koju minimalnu pauzu treba automatski odbiti. Podaci su dati u industrijskim satima (npr. 0,75 industrijskih sati = 45 minuta).

Državni praznici koji su uneti u postavke kompanije takođe se kao takvi podrazumevano uzimaju u obzir u sistemu praćenja vremena. U nekim industrijama (npr. Gastronomija, zdravstvena zaštita itd.) Uobičajeno je raditi na državne praznike. Za ovo treba aktivirati potvrdni okvir „Zanemari državne praznike“.

Ako zaposlenik ima priliku akumulirati i smanjiti prekovremeni rad koristeći svoj vremenski račun, aktivira se potvrdni okvir „Prebaci radno vrijeme“ i odgovarajući plus ili minus sati prenose se na sljedeći mjesec. Ako to nije poželjno (npr. Isplata plaće na osnovu odrađenih sati), prijenos sata treba deaktivirati.

Ako se novostvoreni profil koristi i kao predložak za ostale zaposlenike, može se odrediti „naziv predloška“. Kada kliknete na „Spremi“, automatski će se stvoriti novi predložak.

Kliknite strelicu lijevo da biste otvorili detalje o odgovarajućem profilu ciljanog sata. Briše se klikom na simbol smeća s desne strane profila.

Stvorite ciljane sate

Stvorite ciljane sate

Stvorite ciljane sate Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Dodajte odsustvoKlikom na zeleno „+“ u administraciji zaposlenika mogu se evidentirati izostanci (npr. Godišnji odmor, bolest itd.) Zaposlenih.

Nakon ulaska u period odsustva, mora se navesti razlog odsustva. Ako je isti dan naveden u „Od“ i „Do“, odsustvo se može skratiti na pola dana aktiviranjem odgovarajućeg polja za potvrdu.

Ako se želi evidentirati višednevna odsutnost koja uključuje jedan ili više pola dana, zasebno odsustvo mora se sačuvati za svako razdoblje koje se uzima u obzir kao pola dana.

Odsustvo se može izbrisati klikom na simbol smeća.

Dodajte odsustvo

Dodajte odsustvo Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Dodajte odsustvo Primjer: Odmor od 14. januara do 15. januara, od čega je 14. januara pola dana

Pregledajte i uredite radno vrijeme zaposlenihProzor za uređivanje otvara se klikom na željeni dan u kalendaru u administraciji zaposlenih.

Vremena se mogu promijeniti jednostavno prepisivanjem sačuvanih vrijednosti i prihvatiti klikom na zelenu kvačicu. Snimka po satu briše se klikom na simbol smeća.

Klikom na „Dodaj vremena“ mogu se dodati vremena rada i prekida.

Pregledajte i uredite radno vrijeme zaposlenih

Pregledajte i uredite radno vrijeme zaposlenih

Pregledajte i uredite radno vrijeme zaposlenih Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Kontrolna pločaTrenutni status svakog zaposlenika, raščlanjen po preduzećima i odjelima, prikazuje se u stvarnom vremenu putem stavke izbornika „Nadzorna ploča“.

  • Status: rot=abgemeldet, grün=angemeldet, gelb=Pause
  • Grund: Anzeige des Grundes im Falle einer Abwesenheit (z.B. Urlaub, Krank, etc.)
  • Konto: Stand des Arbeitszeitkontos zum Vortag
Kontrolna ploča Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Generirajte i izvežite radne listovePregled računa radnog vremena može se generirati putem stavke menija „Lista radnog vremena“. Da biste to učinili, mora se odabrati željena kompanija i odgovarajući mjesec.

Po želji, evaluacija se može ograničiti na jedan odjel.

Procjena se može ispisati ili izvesti u obliku CSV datoteke klikom na odgovarajuće tipke.

Generirajte i izvežite radne listove Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Dnevnik promjenaPregled promjena koje su administratori napravili u podacima o kompaniji, zaposlenima i korisnicima može se pogledati putem stavke izbornika „Dnevnik promjena“.

Može se filtrirati po datumu, kompaniji, administratoru i izvršenim operacijama.

Procjena se može ispisati ili izvesti u obliku CSV datoteke klikom na odgovarajuće tipke.

Dnevnik promjena Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Kreirajte administratore i upravljajte pravimaPravima pristupa možete upravljati pod stavkom menija „Administratori“.

Administratorska prava mogu se dodijeliti u tri faze:
  • Potpuni pristup
  • Pristup samo određenoj kompaniji
  • Pristup samo određenom odjelu kompanije
Prava postojećih administratora mogu se promijeniti u bilo kojem trenutku, a novi administratori mogu se pozvati pomoću dugmeta „Napravi administratora“.

Kreirajte administratore i upravljajte pravima Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Promijenite pretplatuAko je potreban veći / manji broj podržanih kompanija, zaposlenih ili viši / niži status podrške, plan se može prilagoditi pomoću istoimene stavke u meniju. Pored toga, ovdje se može pregledati status trenutnog plana i može se urediti adresa za naplatu.

Promijenite pretplatu Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Uspostavljanje centralnog terminala za snimanje vremenaPoslodavac može postaviti jedan ili više terminala za praćenje vremena. Da bi to učinio, on može ponuditi web aplikaciju u pregledaču za praćenje vremena na računaru, prenosnom računaru ili klijentu. Zaposleni se prijavljuju u aplikaciju svojim korisničkim imenom i lozinkom. https://log.timeclam.com

Pogodnije je instalirati aplikaciju TIME|CLAM na tablet, jer se svaki zaposlenik ovdje može potvrditi autentičnost pomoću NFC oznake (npr. Ključ, kartica, pametni telefon itd.).

Naravno, zaposlenici takođe mogu pojedinačno koristiti bilježenje vremena na vlastitoj radnoj stanici putem web aplikacije ili mobitela putem aplikacije.

Uspostavljanje centralnog terminala za snimanje vremena Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji


Praćenje vremena (za zaposlene)Zaposleni se ne mogu sami prijaviti, već ih kreira poslodavac i poziva ih da koriste sistem evidentiranja vremena putem e-pošte (sa aktivacijskim kodom / linkom za aktivaciju). Nakon uspješne aktivacije, zaposlenik se može prijaviti na web aplikaciju ili putem aplikacije: https://log.timeclam.com

Funkcionalnost web aplikacije i aplikacije uglavnom je identična. Pored lozinke za autentifikaciju, u aplikaciji se mogu koristiti i otisak prsta, prepoznavanje lica ili registracija NFC oznake, a radno vrijeme može se zabilježiti i u offline načinu.

Praćenje vremena putem mobilnog uređaja (pametnog telefona, tableta) mora odobriti administrator.


Registrujte se na početku radaNakon prijave, praćenje vremena započinje klikom na „Registrujte se“. Prikazuje se vrijeme početka rada.

Registrujte se na početku rada Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Prijava i odjava za pauzeDa biste započeli stanku, kliknite na “Pauza”. Prikazuje se vrijeme početka pauze.

Pauza se završava klikom na „Kraj stanke“.

Prijava i odjava za pauze

Prijava i odjava za pauze Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Odjavite se na kraju poslaNa kraju rada klikne se dugme „Odjaviti se“.

Odjavite se na kraju posla Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Prikaz računa radnog vremenaUkupan saldo računa radnog vremena prikazuje se pod „Ravnoteža“ (vrijednost prethodnog dana).

Prikaz računa radnog vremena Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Detaljan prikaz vremena rada i odsustva u kalendaruPrikaz kalendara otvara se klikom na gumb „Detalji“. Dogovoreno radno vrijeme prikazuje se pod „Cilj“, a stvarno radno vrijeme za izabrani mjesec pod „Zaista“. „Ravnoteža“ prikazuje mjesečnu razliku između ciljnog i stvarnog radnog vremena.

Pojedinosti o zabilježenim vremenima prikazuju se klikom na željeni datum.

Detaljan prikaz vremena rada i odsustva u kalendaru

Detaljan prikaz vremena rada i odsustva u kalendaru Jezik koji ste odabrali koristi se u aplikaciji

Privatnost


Možete posjetiti našu web stranicu bez pružanja ličnih podataka. Pristupne podatke pohranjujemo samo u takozvane datoteke dnevnika poslužitelja, npr. ime tražene datoteke, datum i vrijeme pristupa, količina prenesenih podataka i davatelj zahtjeva. Ovi podaci procjenjuju se samo kako bi se osigurao nesmetan rad web stranice i poboljšala naša ponuda te ne dopuštaju da osobno donosimo nikakve zaključke o vama.

Pokazati više Osobne podatke obrađujemo ako nam ih dobrovoljno dostavite kad nas kontaktirate.

Ova web lokacija koristi Google (Universal) Analytics, uslugu web analitike koju nudi Google Inc. (www.google.com). Google (Universal) Analytics koristi metode koje omogućuju analizu vašeg korištenja web stranice, poput takozvanih „Cookies“, tekstualnih datoteka pohranjenih na vašem računalu. Podaci prikupljeni vašim korištenjem ove web stranice obično se prenose na Googleov poslužitelj u SAD-u i tamo se pohranjuju. Aktiviranjem anonimnosti IP adrese na ovoj web stranici IP adresa će se skratiti prije prijenosa unutar država članica Europske unije ili u drugim državama ugovornicama Sporazuma o europskom ekonomskom prostoru. Samo u izuzetnim slučajevima će se puna IP adresa prenijeti na Googleov poslužitelj u SAD-u i tamo skratiti. Anonimirana IP adresa koju je Vaš preglednik prenio kao dio Google Analytics-a neće se spojiti s ostalim Google podacima. Možete spriječiti Google da prikuplja podatke generirane kolačićem i odnosi se na vašu upotrebu web stranice (uključujući vašu IP adresu) i da Google te podatke obrađuje preuzimanjem i instaliranjem dodataka za preglednik koji je dostupan na sljedećoj vezi: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=bs

Imate pravo na besplatne informacije o podacima koje smo pohranili o vama i, ako je potrebno, pravo na ispravljanje, blokiranje ili brisanje tih podataka. Ako imate bilo kakvih pitanja o prikupljanju, obradi ili korištenju vaših osobnih podataka, informacija, ispravci, blokiranju ili brisanju podataka kao i opozivu pristanka ili prigovora određenoj upotrebi podataka, obratite nam se izravno koristeći podatke o kontaktima u naš otisak.

Pravila o privatnosti kreirana pravnim tekstualnim servisom Trusted Shops u suradnji s advokatskom tvrtkom Wilde Beuger Solmecke.

Pokaži manje